Nadat het kalf de benodigde hoeveelheid biest heeft gekregen voor een optimale start blijft er vaak nog biest over. ‘Zonde om die overtollige biest weg te gooien’ vindt Josephine Witjes van melkveebedrijf Groot Nibbelink CV. Accountmanager Marcel Wolfs van Vitomega, kennispartner van Dairy Academy, introduceerde biestinzameling bij het melkveebedrijf. De eerste emmers zijn ingevroren en kunnen worden opgehaald.
Eerst het kalf en dan pas Vitomega
Vitomega haalt overtollige biest op bij melkveebedrijven in Nederland en maakt daar colostrumpoeder van voor toepassing in diervoederproducten en voedingssupplementen voor humaan gebruik. Marcel: ‘Het is belangrijk dat een pasgeboren kalf tijd en voldoende goede biest krijgt toegediend voor een goed afweer. De biest die overblijft halen wij op. Het uitgangspunt is: eerst het kalf en dan pas Vitomega.’ Josephine: ‘Dairy Acedemy deelde het nieuws dat Vitomega een kennispartner is geworden. We hebben er nooit zo bij stilgestaan om overtollige biest in te zamelen. Na de toelichting van Marcel zijn we direct een samenwerking aangegaan. Het geeft een goed gevoel dat een waardevol product een nieuwe bestemming krijgt. Dat we een vergoeding krijgen, is mooi meegenomen. Het is geen doel op zich.’
Inzamelen een koud kunstje
Het inzamelen kost Josephine nauwelijks moeite. Josephine: ‘We hebben emmers gekregen van Vitomega waarin we de overtollige biest kunnen opslaan. De emmers plaats ik in onze vriezer. Iedere zes weken halen de chauffeurs van Vitomega de overtollige biest bij ons op en bij een afkalfpiek wat vaker.’ De biest wordt bij Vitomega gewogen en geanalyseerd. Afhankelijk van de gemeten Brix-waarde – indicator voor biestkwaliteit- keert Vitomega en vergoeding uit die begint vanaf € 1,20 bij 16 brix. Vanaf 27 Brix bedraagt de vergoeding meer dan € 2 per kilogram. Marcel: ‘Uitgaande van een gemiddelde Brix-waarde van 22 is dat een leuke bijvangst op jullie inkomsten. Van elke levering krijgen jullie per emmer inzicht in het netto-gewicht, de Brix-waarde en de vergoeding die daar tegenover staat. De leveringsoverzichten van Vitomega bieden jullie handvatten om het biestmanagement te optimaliseren.’
Biestkwaliteit
Biest bevat veel voedingsstoffen, zoals hoge concentraties antistoffen (IgG), energie, eiwit, mineralen, vitaminen en stoffen die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de dunne darm. Biestkwaliteit met een Brix-waarde >24 zorgt voor hoge totaal eiwitwaarden in het bloed van het kalf en daarmee voor een goede afweer. Sinds een half jaar meet Josephine de biestkwaliteit. Josephine: ‘We streven naar een hoge Brix-waarde, maar soms blijft de biestkwaliteit achter. Dat is een indicatie voor Arno en mij om te controleren of de droogstaande koeien teveel of te weinig energie, eiwit en magnesium uit het rantsoen opnemen. De dierenarts laten we iedere twee weken met ons meekijken of er mogelijkheden voor optimalisatie van het biestmanagement zijn en laten we de dieren controleren op ketose. Doordat wij structureel aan de hand van protocollen en onder begeleiding van de dierenarts werken, houden we de vingers goed aan de polst. Dit uit zich in betere technische resultaten.
Biestmanagement
Buiten een goede biestkwaliteit is er meer nodig voor een vlotte opstart van een kalf. Josephine hanteert een vast protocol. Josephine: ‘We zorgen er uiteraard voor dat de koe kan afkalven in een schoon strohok. Na de geboorte geven we de koe de tijd om het kalf droog te likken. Dat is goed voor de doorbloeding en de opstart verloopt daardoor vrij natuurlijk. We geven het kalf zo snel mogelijk biest, zoveel het op kan. Dat is meestal tussen de 2,5 en 4 liter. Daarna plaatsen we het kalf direct in een schoon, gedesinfecteerd éénlinghokje, dat in een aparte jongveeschuur staat. Gedurende de eerste twee levensdagen geven we op vier momenten biest. Vaak is de hoeveelheid biest gerelateerd aan de grootte en behoefte van het kalf.’ Marcel: ‘In het najaar gaat Vitomega bij de Dairy Academy de eerste workshop Biestmanagement geven. Jullie zijn van harte welkom. Mogelijk kunnen jullie met de tips de puntjes op de i zetten.’