Overtollige biest weggooien is zonde

Groeiambities Vitomega

“De gedachte dat we ongebruikte biest kunnen up-cyclen naar een waardevol ingrediënt,
is heel inspirerend.”

‘We hebben erg fijn en succesvol samengewerkt bij Schaffelaarbos. Dat smaakte naar meer. Dus hebben we per 1 januari 2024 Vitomega gekocht’, aldus Matthijs Driessen. In Barneveld bouwden ze aan een bedrijf dat onbevruchte broedeieren via een drogingsproces verwerkt tot eipoeder voor toepassingen in diervoeder. Bij Vitomega halen ze overtollige biest op en drogen het tot colostrumpoeder. De overeenkomst? Het voorkomen van verspilling en zorgen dat waardevolle natuurlijke ingrediënten beschikbaar blijven voor de gezondheid en vitaliteit van mensen en dieren.

Vitomega is gevestigd in Deurne en zamelt door heel Nederland overtollige biest in.
Mathieu Woltring: ‘Melkveehouders kennen de belangrijke werking van kwalitatief goede biest. Ze geven de biest, de eerste “moedermelk”, aan het kalf zodat hun jongvee een goede en gezonde start heeft. De meeste koeien produceren na het afkalven meer biest, dan het kalf kan opdrinken. De melkveehouders bewaren vaak als veiligheidsmarge enige liters in hun vriezer maar dan nog blijft er biest over.’ Dat is zonde, zo vinden de melkveehouders die de overtollige biest aan Vitomega leveren. Heel eenvoudig controleren zij de brix-waarde met een refractometer die ze van Vitomega ontvangen en verzamelen en bevriezen de overtollige biest in speciale emmers. Bijkomend voordeel is dat door de kwaliteitscontroles van Vitomega de melkveehouder beter zicht heeft op het biestmanagement. En, niet onbelangrijk, de melkveehouder ontvangt een goede financiële vergoeding.

Innovatiekracht van de sector
Matthijs Driessen: ‘We zijn in Nederland de grootste speler in de markt van overtollige biest, maar hebben grotere ambities. We willen graag meer volume ophalen om onze klanten nog beter te kunnen faciliteren en diverse toepassingen van het colostrumpoeder mogelijk te maken. De gedachte dat we ongebruikte biest kunnen up-cyclen naar een ingrediënt dat bijvoorbeeld ingezet kan worden als voedingssupplement voor (spier)herstel van het lichaam, is heel inspirerend.’ Mathieu Woltring vult aan: ‘Ik ontmoet zoveel melkveehouders die met passie en plezier met hun dieren werken. Die met geavanceerde technologieën en (kwaliteit)systemen garant staan voor gezonde en tevreden dieren en dus natuurlijk ook voor een hoge kwaliteit melk. Overtollige biest leveren aan Vitomega past in hun doel om een duurzame onderneming te zijn. Om zorg te dragen voor en rekening te houden met een gezonde leefomgeving. Om verschillende redenen neemt het aantal bedrijven met melkvee af, maar vanwege deze passie en de innovatiekracht van onze melkveehouders heb ik veel vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij en zuivelsector.’

Samenwerking
Ruim 800 melkveehouders werken al samen met Vitomega
Lees meer
Biest
In welke producten wordt de biest verwerkt?
Lees meer